bitcoinmynt i guld med diragram i bakgrundenBitcoin har ökat i värde, bland annat på grund av insatser som gjorts på sistone för att stabilisera ekonomin. Foto: Volodymyr_Shtun/Shutterstock.com

Valuta

Bitcoin är den mest kända kryptovalutan i världen och används för att smidigt hantera pengar digitalt. Just nu väljer många att investera i bitcoin, och priset på valutan har slagit nya rekord, skriver SvD Näringsliv.

Bitcoin har rusat med nästan 140 procent under året. Kryptovalutan hade sitt högsta värde någonsin den sista november, då en bitcoin kostade närapå 169 000 kronor.

Efter det har värdet minskat till omkring 160 000 kronor. Men det är ändå 139 procent högre än vid senaste årsskiftet.

Fler är villiga att ta risker i dagens ekonomiska läge

Fler och fler har fått upp ögonen för bitcoin och hur bra det går för kryptovalutan. Därför väljer allt fler aktörer att investera sitt kapital i bitcoin, menar SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Huvudorsaken till detta är centralbankernas stimulanspaket under pandemin, menar han. Räntorna ligger kring noll och i vissa fall även på minussidan, och det är också mycket pengar som är i omlopp. Det gör att många är beredda att ta större risker. 

– Alla tillgångar går egentligen väldigt bra, vilket gör att investerare som letar efter bra avkastning är beredda att ta mer och mer risk, säger Johan Javeus.

Fler upp- och nergångar väntar för bitcoin

Vissa menar att bitcoin så småningom kommer att kunna ersätta guld i den globala ekonomin. Men inte enligt Johan Javeus. I stället pekar han på att bitcoin följer börsens upp- och nergångar precis som andra typer av tillgångar.

Vidare tror han att det mönster som bitcoin har följt hittills kommer att fortsätta ett tag framåt. Till exempel hade bitcoin sin senaste höjdpunkt 2017, för att sedan krascha rejält under 2018. Men om några år kommer kryptovalutan att stabiliseras mer, tror Johan Javeus.

– På sikt tror jag att det kan bli mer stabilt, när vi får en mogen marknad med balans mellan flöden av säljare och köpare.